2012-05-04 16:15:04• hírek • Szatmár.ro

Bemutatták az RMDSZ jelöltjeit

Eddigi eredményeinkre építünk, folytatjuk a megkezdett munkát - ezek voltak a visszatérő motívumai a Szatmár Megyei RMDSZ kampánynyitójának, amelyre péntek délután került sor a Szakszervezetek Művelődési Házában. A jelöltek bemutatását a Kolozsvári Állami Magyar Opera művészeinek fellépése követte.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is részt vett az ünnepi rendezvényen, amelyen a Szatmár Megyei RMDSZ bemutatta Csehi Árpádot, az egyik legfontosabb tisztségért, a megyei tanácselnöki helyért újra megméretkező politikust, a megye polgármesteri székeiért induló tagjait, illetve a megyei tanácsosi és a Szatmárnémeti városi tanácsosi helyekért megküzdő jelölteket. Bár sokan újabb mandátumba kezdenének, sok új arc is szerepelt a bemutatott jelöltek között.

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei RMDSZ, illetve a Szatmár Megyei Tanács elnöke köszöntötte elsőként az egybegyűlteket. Megragadta az alkalmat, és a színpadra szólította Tempfli Mihályt, aki húsz éven keresztül vezette polgármesterként  Szilágypért, ám idén már nem száll harcba a polgármesteri címért. Hosszú és eredményes munkáját  az RMDSZ a Szülőföld szolgálatában díjjal jutalmazta.

Kelemen Hunor vette át a szót, aki felhívta a figyelmet: nehéz kampány előtt áll az RMDSZ, talán az utóbbi húsz év legnehezebb kampánya előtt. Ilyen körülmények között szükség van minden magyar emberre, és szükség lesz a következő hetekben, hónapokban és években is. Szükség lesz Szatmárnémetiben, a megyében, a Partiumban, Székelyföldön, Kolozs, Maros megyében, minden településen, ahol magyar emberek élnek.

- Mire vállalkozunk 2012-ben? Arra, amit az elmúlt 22 évben a legfontosabbnak tartottunk: erős  önkormányzatokban magyar képviseletet. Egyre nő és nőni fog az önkormányzatok ereje.  A döntések, amelyek meghatározzák, hogy hogyan élünk, milyen a környezetünk, hogyan működik a közösség - ezeket az önkormányzatokban hozzák meg. A kérdés, hogy egy nehéz kormányzati ciklus után mire építünk 2012-ben? Elsősorban azokra az eredményekre, amelyeket sikerült elérni a nehéz gazdasági körülmények között is. A tapasztalatra, amivel rendelkeznek az önkormányzati képviselőink, polgármestereink, az elkötelezettségre, amely bennünket jellemez. Elkötelezettség a magyar közösség és a teljes közösség iránt. S építünk az összefogásra, az egységre, amely nélkül 2012-ben sem lehet erős magyar képviseletet biztosítani - mondta Kelemen Hunor.

Csehi Árpád beszédében a 2008-as kampányra emlékezett vissza, amikor a szlogen Együtt Szatmár megyéért volt. Elmondta: ő ebben hitt és hisz most is, és ennek szellemében cselekedett az elmúlt négy évben is. Ezen az úton kell menni tovább, együtt folytatva a munkát a megye polgármestereivel, alpolgármestereivel és a közösség tagjaival. Felelősségteljesen kell dolgozni, hogy megvalósuljon a cél: hogy itthon, otthon legyen mindenki. Együtt kell dolgozni azon, hogy biztosítva legyen minden a családalapításhoz, a megélhetéshez, a gyermekvállaláshoz. Csehi a kampánnyal kapcsolatban is megjegyezte: nem mások ellen, hanem Szatmár megyéért kampányol. A Szatmár megyei RMDSZ-nek pedig nem kampányígéretei vannak, hanem tervei és eszközei azok megvalósítására - de ehhez egy erős megyei tanácsi frakcióra is szükség van.



Ezt követően bemutatta a tanácsosi listán szereplő személyeket. A Szatmár Megyei RMDSZ listáján szereplők: Stier Péter Gabriel, Szász Piroska, Draveczky Károly, Löchli Terézia Tündér, Nagy Sándor, Kaiser Stefan, Kovács Máté, Barcza Dániel Botond, Marginean Mária Éva, Nagy Mária, Gindele Imre, Katona Péter, Őri-Pákay Franciska, Veres István, Riedl Rudolf, Ressler Stefan, Muzsnay Árpád, Csomai András, Balogh Sándor, Csapó-Ilyés Attila, Erdei D. István, Günthner Tibor, Pataki Enikő, Szilágyi Éva-Gabriella, Ádámkó István Csaba, Csík Tibor, Tasnádi István, Kölcsey Norbert és Kereskényi Gábor.

Ilyés Gyula vette át a szót, aki azokra az időkre emlékezett vissza, amikor átvette a város vezetését. Akkor egy 30-40 éve elhanyagolt infrastruktúrájú várost kellett elindítani a fejlődés útján. Azóta sikerült számos utcát leaszfaltozni, modernizálni, lakónegyedeket felújítani, a város számos fontos EU-s pályázatot megnyert, ipari parkot hoztak létre, amelybe most is több cég szándékszik beköltözni. Összesen 2000 új munkahely teremtésére van biztos kilátás. Sikerült iskolaépületeket, óvodákat felújítani vagy modernizálni, bölcsődéket létrehozni. Átvenni az egészségügyi rendszert a Megyei Tanáccsal közösen és fellendíteni a kulturális életet. - Ezt a munkát pedig erkölcsi kötelességünk vállalni és folytatni. Nem szabad az elért eredményeket olyanok kezeire bízni, akik már bizonyították: csak a romboláshoz értenek - mondta Ilyés.



Kereskényi Gábor bemutatta a jelenlevőknek a városi tanácsi listán szereplő csapatot. Ennek tagjai: Magyar Lóránd, Láng László, Nits János, Szőcs Péter, Fógel László, Maskulik Csaba, Butka Gergő, Kereskényi Gábor, Kiss József, Leitner István, Nagy Szabolcs, Márk Adrián, Babos Tibor, Suta Stefan, Ressler Stefan, Bura Maksay István Péter, Babos Szilárd, Pataki Enikő, Szilágyi Éva-Gabriella, Ádámkó István, Korda Zoltán, Koczinger Tibor, Csík Tibor, Bura László, Tóth Páll Miklós, Thoroczkay Sándor, Gödri Alpár, Stier Péter és Csehi Árpád Szabolcs.

Kelemen Hunort érte a megtiszteltetés, hogy bemutassa az egybegyűlteknek a polgármesteri címre pályázókat.

Az RMDSZ községi polgármesterjelöltjei: Ákos - Geréb Miklós, Egri - Szabó Elek, Érendréd - Papp TIbor, Apa - Nagy József, Béltek - Pléth Imre, Börvely - Kiss Zoltán, Bogdánd - Kállay Sándor, Kálmánd - Schlakter Ferenc, Kaplony - Tóth Imelda, Érkávás - Csomai Antal, Magyarcsaholy - Kovács Szabolcs, Kolcs - Domokos Sándor, Pusztadaróc - Gaman Mihály, Mezőfény - Fényi Lőrinc, Halmi - Incze Lajos, Hadad - Balogh Ferenc, Lázári - Lengyel István, Aranyosmeggyes - Oláh Szabolcs, Mikola - Dobos István, Majtény - Böszörményi István, Avasújváros - Ludróczki Sándor, Szatmárpálfalva - Nagy József, Szilágypér - Szász Endre, Piskolt - Kovács Endre, Kökényesd - Simon Levente, Tasnádszántó - Akkerman Sándor, Érszakácsi - Ferencz Levente, Sződemeter - Kapitány Attila, Mezőterem - Tar Miklós, Túrterebes - Koczán Levente, Vámfalu - Sándor Imre, Vetés - Juhász Lajos, Szatmárhegy - Szűcs Szabolcs, Szopor - Fekete Bertalan, Szatmárudvari - Kovács József, Szamosdob - Balogh József, Csanálos - Schupler Tibor.

Szatmár megye városainak tekintetében a megyeszékhelyen Ilyés Gyula a polgármesterjelölt, Nagykárolyban Kovács Jenő, Tasnádon Véron András száll újra harcba a polgármesteri székért. Sárközön Piricsi Artúr a polgármesterjelölt, Erdőd városában pedig Szakács Imre.

A kampánynyitó folytatásában a Kolozsvári Magyar Állami Opera művészei léptek fel. Pataki Enikő, Székely Zselyke, Vigh Ibolya, Ádám János, Fülöp Márton és Pataki Adorján opera és operett részletekkel bűvölték el a közönséget, az Opera Balettkarának tagjai pedig látványos, mozgalmas táncbetétekkel tették dinamikussá az előadást.

A kolozsvári művészek fellépése

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: